Nieuws

Goed rendement sluit maatschappelijk verantwoorde keuzes niet uit

We gaan dit keer wat dieper in op duurzaam beleggen. Uit het deelnemerstevredenheidsonderzoek bleek immers dat u hier interesse voor hebt. We leggen uit hoe onze vermogensbeheerders duurzame elementen in hun investeringsbeslissingen meenemen. Om dat te borgen, hebben we onze beleggingsovertuigingen vastgelegd. De belangen van alle betrokken partijen moeten op lange termijn hierop gericht zijn.

English version

Rendement

Natuurlijk vinden we het in eerste instantie belangrijk om een goed rendement te behalen met onze beleggingen. Ook met dat criterium in het achterhoofd, kunnen we keuzes maken die maatschappelijk verantwoord zijn.

Geen clustermunitie, wel CO2-afname

Beleggingsmanagers selecteren voor ons beleggingen binnen nauw omschreven opdrachten. Die zijn enerzijds negatief omschreven, bijvoorbeeld: we beleggen niet in bedrijven die clustermunitie maken of gebruik maken van kinderarbeid. Ze kunnen ook positief omschreven zijn, bijvoorbeeld: we beleggen in bedrijven die zich houden aan nationale en internationale regelgeving en internationale richtlijnen of die zich richten op CO2 afname. Het meten van de voortgang is belangrijk. Daarvoor is er helaas nog geen standaard beschikbaar.

Milieu en veiligheid

Grote pensioenfondsen die rechtstreeks in bedrijven investeren, zetten dialoog en soms druk in, om ervoor te zorgen dat bedrijven zaken bijsturen, bijvoorbeeld op milieu- of veiligheidsgebied. Ze nemen soms afscheid van die bedrijven als hun inspanningen niets opleveren. Bij ons fonds loopt dit proces via de beleggingsmanagers. Je kunt je voorstellen dat bedrijfstakpensioenfondsen speciale thema’s belangrijk vinden, denk aan tandartsen die niet bij snoepgoedfabrikanten betrokken willen zijn. Of laatst bij de universiteit van Wageningen waar medewerkers protesteerden tegen vleesbedrijven in Brazilië die verantwoordelijk zijn voor ontbossing.

Meer informatie

Hierbij wat meer informatie over de werking van strategieën voor duurzaam beleggen in de praktijk. Zoals gezegd loopt dat bij ons fonds via geselecteerde beleggingsmanagers.

Risico’s en mogelijkheden

Het begint bij het analyseren van de mogelijkheden en risico’s op het gebied van duurzaamheid. In de veelal Engelstalige financiële wereld spreekt men over ESG:

  • Environmental: milieu
  • Social: gezondheid en veiligheid
  • Governance: goed ondernemingsbestuur

Producten uitsluiten

We kijken eerst naar de producten die gemaakt worden. Dit is niet eens zo eenvoudig. Een product kan positieve en negatieve kanten hebben. Aardolieproducten bijvoorbeeld kunnen verbrand worden (negatief), maar er kunnen ook nuttige plastics van gemaakt worden (positief). Als de balans doorslaat naar te grote schadelijkheid en er is geen uitzicht op verbetering, dan sluiten we bedrijven die zulke producten maken uit. Bij bedrijven die maar één product maken ligt dat eerder voor de hand dan bij bedrijven die een grote variëteit aan producten bieden.

Bedrijven uitsluiten

Dan kijken we naar de bedrijven die producten of diensten maken. Als er zaken spelen die niet passen in goed ondernemerschap, dan proberen we het gesprek aan te gaan om het management te bewegen tot verandering. Ook stemgedrag in een Algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) kan helpen. Als er geen schot zit in de aanpassingen overwegen we verkoop van de aandelen. Meestal krijgt een bedrijf daar ongeveer een jaar de tijd voor.

Producten en bedrijven insluiten

Na een degelijke analyse sluiten we specifieke producten en bedrijven uit van investeringen Het omgekeerde doen we bij bedrijven en producten met een positief effect op het milieu. Daartussen zit de mogelijkheid in gesprek te gaan. Dat doen we als we verwachten dat het bedrijf verbeteringen kan doorvoeren.

Meer weten?

Hebt u bijzondere interesse in de doelstellingen voor bedrijven en andere organisaties, zoek dan eens op internet naar de 17 VN duurzaamheidsdoelen. Ze zijn niet allemaal van toepassing voor ons, maar geven wel een goed beeld.